HUDVÅRD FÖR VÅRA SMÅTTINGAR Tips, tyckande, råd, rön och personliga reflektioner

måndag 14 juni 2010

Soltider är orostider

Sommartider är soltider och soltider kan vara problematiska tider för föräldrar som oroar sig över barnets exponering för UV - strålar. Det är därför lätt att lyckan över solens strålar förbyts till ett slags oro över att barnet ska bränna eller skada sig. Men, tänk bara på ett par grundläggande saker, så kommer det att fixa sig.

För det första ska man förstå att solens strålar faktiskt är helt nödvändiga för att vi ska överleva. Människan behöver sol. Dock behöver vi inte för mycket sol, och barn behöver väldigt måttligt med sol. (Spädbarn däremot ska inte vara i solen alls.).

Följaktligen är det särskilt viktigt att barn skyddas mot för mycket sol. Barnets hud är nämligen tunnare och har sämre pigmentbildning än vuxen hud vilket resulterar i att de bränner sig lättare.

En bra regel för att undvika att bränna sig är att låta bli att vistas i solen när den är som mest "skadlig", klockslagen mellan 11-15. Dessförinnan och därefter är det fritt fram för lek och skoj i solen.

Se till att barnet har solhatt och luftiga bomullskläder med tät väv och långa ärmar och ben. Det finns även speciellt utformade solskyddskläder med 100 procent solskydd. Blöta kläder som töjs kan släppa igenom en del sol, så var försiktig. Gå på badutflykt direkt efter frukost eller efter tre på eftermiddagen så slipper du alla bekymmer med kläder och solskyddsmedel om du befinner dig i Sverige. Om barnet har heltäckande kläder och solhatt behövs inget solskyddsmedel i Sverige, om ni inte är ute med båt eller liknande. Ska du smörja med solskyddsfaktor så tänk på att smörja regelbundet - och att det i Sverige är alldeles tillräckligt med solskyddsfaktor 15, såvida man inte ska ut med båt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar