HUDVÅRD FÖR VÅRA SMÅTTINGAR Tips, tyckande, råd, rön och personliga reflektioner

tisdag 8 juni 2010

Hudvård för barn - om fukt och återfukt

Barn och hudvård kan vara en komplex sak att göra rätt. Men det är inte desto mindre viktigt att vi gör rätt. Inte minst då våra barns hud är extra känslig. Som jag skrivit tidigare i mitt inlägg om hudvård barn så är barnets hud, speciellt hos nyfödda barn, relativt tunn och skör: i tjocklek är den bara en femtedel av en vuxen människan hud. Därför är det också extra viktigt att tänka på vilken hudvård vi använder för våra barn. "Vanlig" hudvård, den billiga, massproducerade sorten, är ofta späckad med syntetiska ingredienser, förtjockningsmedel och löjlig utfyllnad vilken verkar allt annat än positivt för huden.

Hudvård för barn - under blöjan!

Barn, hudvård. Sen vet vi alla som småbarnsföräldrar att det i början är en hel del fokus på kiss och bajs. Småttingarna kissar ju ganska ofta under en dag kan det bli många blöjbyten och flera avstämningar hur huden ser ut därunder blöjan. Och du har säkert sett det. Hur huden på ditt barn blir röd och narig därunder. Det är egentligen inte så konstigt. Eftersom huden hela tiden hålls instängd tillsammans med fukten från kiss och bajset, vore det konstigt om huden på ditt barn inte reagerade. Förutom att det är viktigt att du byter blöja ofta och då och då låter barnet vara utan blöja för att låta huden andas, så se till att vara noggrann med vilken typ av hudvård du smörjer ditt barn med. Ett vanligt misstag vad gäller hudvård och barn är att vi smörjer huden under blöjan med vasselin.

Vasselin är nämligen detsamma som mineralolja, ett ämne du säkert har hört om. Och har du inte hört om det, så rekommenderar jag dig att plugga på. För att gör en lång historia kort kan jag här mest bara konstatera att mineralolja är ett syntetiskt smörjmedel som inte går in i huden alls, utan lägger sig om ett lager på huden. Smörjer du ditt barn hud med detta är det därför detsamma som att sätta på ännu en blöja och täppa till hudens förmåga att andas än mer. Undvik alltså!

Vad ska du då smörja med? Jag brukar rekommendera högvärdiga, kallpressade vegetabiliska oljor. Tvärtemot mineralolja går vegetabiliska oljor in och återfuktar ditt barns hud på djupet och hjälper den att komma till rätta med torrhet och narighet. Jag ska be att få återkomma och skriva mer om vegetabiliska oljor framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar