HUDVÅRD FÖR VÅRA SMÅTTINGAR Tips, tyckande, råd, rön och personliga reflektioner

onsdag 9 juni 2010

Hudvård för barn och sol

På sommaren handlar hudvård för barn väldigt mycket om solskydd. Som sagt är barnets hud mycket tunnare än den vuxna huden och följaktligen också än mer känslig och påverkbar för yttre faktorer. En synnerligen stark yttre faktor på sommaren är solen. UV - strålar utsätter huden för frekventa påfrestningar. Det är lätt att bränna sig om man inte är försiktig. Och för barnets tunna hud är det förstås inget vidare att börja livet med solskador.

Jag tycker dock inte det finns några som helst belägg för att vara hysteriskt försiktig. Hudvård och barn, solkskydd och säkerhet, ska precis som allt annat brukas med förstånd, inte hysteri. Det finns ingen anledning att låsa in barnen på sommaren. Eller alternativt tvinga dem att bära tjocka kläder i solen samtidigt som de smorts in med solskyddsfaktor femtusen. Nej, försök istället att hitta en bra balans. En rutin där barnets hud får vänja sig vid solen långsamt.

Sen är det förstås väldigt många olika faktorer som spelar in.Varje barn är unikt, precis som deras hud, och som förälder får du lära dig att anpassa hudvården för ditt barn efter dina erfarenhet. Att vara sparsam med sol och slösig med kvalitativ, högvärdig solskyddsfaktor är en klok väg att gå, speciellt i början av sommaren. Det brukar också vara värt att investera i en bra solhatt för dina småttingar, då ansiktet, speciellt näsan, vanligtvis är extra utsatta för exponering i solen. Glöm heller inte att smörja in kroppsdelarna man lätt glömmer bort, men som kan vara riktigt smärtsamma att grilla i solen såsom fötterna, nacken och längst upp i pannan.

Skulle det nu vara så att ditt barn bränner sig i alla fall, är det viktigt att du inhandlar riktigt bra återfuktande, vitaliserande hudvård åt ditt barn. I detta stadie behöver nämligen barnets hud all hjälp den kan få. Men om du kan undvika ett sådant scenario så att det såklart det allra bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar