HUDVÅRD FÖR VÅRA SMÅTTINGAR Tips, tyckande, råd, rön och personliga reflektioner

lördag 4 september 2010

Hudvård för att undvika graviditetsbristningar

Eftersom hudvård för barn är ett ämne som föregås av hudvård för gravida (av naturliga orsaker) får jag då och då frågor om det går att förebygga eller förhindra bristningar i huden, speciellt på magen, under graviditeten. Huden påverkas ju såklart av den ökade spänningen när magen växer och inte sällan resulterar graviditeten i hudbristningar på magen. Oftast i form av ett slags vita eller lilafärgade strimmor. Frågan är alltså om dessa går att undvika.

Mitt svar måste tyvärr bli ett bestämt "nej, de går inte att helt undvika". Och hur just din mage och hud kommer att påverkas är, i alla fall om man får tro de forskningsunderlag som finns att tillgå idag, ärftliga. Vissa kvinnor har alltså en hud som är mer benägen att hantera den elasticitet som krävs under graviditeten, medan andra får står ut med en efterföljd av bristningar och märken.

Visserligen kan man alltså inte undvika bristningar om man har anlag därtill. Men däremot så kan man förebygga och lindra uppkomsten av bristningar så mycket det bara går. Bästa sättet är enligt min erfarenhet att smörja sin mage dagligen med en högkvalitativa vegetabilisk olja. Du har säkert sett att vissa företag säljer hudvård och hudvårdsprodukter som marknadsförs under namn såsom "graviditetsolja" eller, som Weleda, "havandeskapsolja", men du bör komma ihåg att detta är detsamma som vegetabilisk olja, eller möjligtvis en blandning av vegetabiliska oljor och eteriska oljor. Själv använde jag mandelolja under min egen graviditet med alldeles utmärkta resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar