HUDVÅRD FÖR VÅRA SMÅTTINGAR Tips, tyckande, råd, rön och personliga reflektioner

tisdag 28 september 2010

2 grundläggande tips för barn och hudvård

Jag har fått ett par mejl med generella frågor om vad man bör tänka på vad gäller barn och hudvård. Och med anledning av detta tänker jag i det här inlägget ta upp ett par riktlinjer som jag själv använder i vardagen. Framförallt vill jag, precis som du, att hudvård ska vara enkelt. Det gäller såväl mitt eget bruk av hudvård, som för mitt barn. I stort gäller det att skaffa rutiner för hudvård, så att man slipper tänka och yvas över det hela tiden. Att man hittar rutiner i vardagen som blir självgående. Här följer därför ett par riktlinjer, som jag hoppas kan vara till hjälp.
  • Använd ekologisk hudvård eller naturlig hudvård

Det debatteras ofta om den hudvård vi använder, krämer vi smörjer oss med etc, verkligen går in i huden eller inte. Idag verkar de flesta vara eniga om att huden verkligen tar upp det vi smörjer den med. Ibland ser man siffror på 20%, ibland på 90%. En del tycker därför att vi ska vara lika noga med de ämnen i vår hudvård som vi är noga med sammansättningen är i våra livsmedel, medan andra har en mer avslappnad inställning. Personligen tillhör jag nog den förra kategorin. Min erfarenhet är att hudvård påverkar vår hud på ett väldigt grundläggande sätt och att vi därför bör vara väldigt selektiva med vilken hudvård vi använder. Och eftersom de största delen av producerad hudvård idag innehåller syntetiska, kemiska ämnen som kan vara skadliga för din hud och kropp, har jag medvetet valt att bara använda högkvalitativ ekologisk hudvård och naturlig hudvård. Så också för mitt barn, förstås. Eftersom barnets hud är tunnare och mer känslig än vuxen hud, tar den också lättare upp ämnen från hudvårdsprodukter. Därför är det extra viktigt att denna hudvård är av kvalitet och inte innehåller en massa utfyllnad och syntetiskt skräp. Alltså: håll dig till certifierad, kvalitativ ekologisk, naturlig hudvård.
  • Stöd barnets naturliga skydd i huden

Ett väldigt vanligt fel vi gör vad gäller hudvård och barn är att vi blir överambitiösa. Som förälder vill man ju göra allt för sitt barn och inte sällan tror man att ett frekvent rengörande och smörjande av barnets hud kommer att hålla alla problem stången. Det kan faktiskt vara precis tvärtom. Överanvänding av rengöring kan nämligen ta bort barnets naturlig fetter i huden, vilka fungerar som ett skydd, och ett ständigt smörjande och kletande med krämer kan hämma barnets egen produktion av fetter och viktiga ämnen i huden. Lärdom: smörj och rengör med måtta. Ditt barns hud är en synnerligen sofistikerad uppsättning celler och funktioner och har alla skydd och funktioner som behövs av naturen. Bruka därför hudvård som ett stöd för dessa funktioner, inte som en ersättning.

lördag 4 september 2010

Hudvård för att undvika graviditetsbristningar

Eftersom hudvård för barn är ett ämne som föregås av hudvård för gravida (av naturliga orsaker) får jag då och då frågor om det går att förebygga eller förhindra bristningar i huden, speciellt på magen, under graviditeten. Huden påverkas ju såklart av den ökade spänningen när magen växer och inte sällan resulterar graviditeten i hudbristningar på magen. Oftast i form av ett slags vita eller lilafärgade strimmor. Frågan är alltså om dessa går att undvika.

Mitt svar måste tyvärr bli ett bestämt "nej, de går inte att helt undvika". Och hur just din mage och hud kommer att påverkas är, i alla fall om man får tro de forskningsunderlag som finns att tillgå idag, ärftliga. Vissa kvinnor har alltså en hud som är mer benägen att hantera den elasticitet som krävs under graviditeten, medan andra får står ut med en efterföljd av bristningar och märken.

Visserligen kan man alltså inte undvika bristningar om man har anlag därtill. Men däremot så kan man förebygga och lindra uppkomsten av bristningar så mycket det bara går. Bästa sättet är enligt min erfarenhet att smörja sin mage dagligen med en högkvalitativa vegetabilisk olja. Du har säkert sett att vissa företag säljer hudvård och hudvårdsprodukter som marknadsförs under namn såsom "graviditetsolja" eller, som Weleda, "havandeskapsolja", men du bör komma ihåg att detta är detsamma som vegetabilisk olja, eller möjligtvis en blandning av vegetabiliska oljor och eteriska oljor. Själv använde jag mandelolja under min egen graviditet med alldeles utmärkta resultat.

måndag 23 augusti 2010

Barn hudvård, Urtekram Barnschampo hårvård


Ibland får jag frågor om bra schampo för småbarn och jag brukar vanligtvis rekommendera samma produkt: Urtekram Barnschampo. Urtekram är ett danskt, klassikt märke inom nischen för skönhets och hälsoprodukter och har länge varit välkänt framförallt bland mer "Hardcore" miljömedvetna och naturintresserade konsumenter. Själv har jag mest använt inhandlat Urtekrams produkter för skönhet och barn hudvård och jag har aldrig blivit besviken. Nej, tvärtom levererar Urtekram ekologisk hudvård och naturlig hudvård/skönhet som är uppbyggt på allt det där man önskar sig som medveten konsument:


  • Samtliga produkter har vegetabilisk bas - inga mineraloljor, inga syntetiska konserveringsmedel såsom Parabener

  • Produkterna har inga syntetiska parfymer och och är deklarerade i samarbete med Astma- och allergiförbundet.

  • Dofterna i produkterna kommer från naturliga eteriska oljor.

  • Produkterna kommer med fullständig varudeklaration och innehåller inget annat än det som står på förpackningen.

  • Miljövänliga, återanvändningsbara förpackningar.

Urtekram Barnschampo är ett milt och, för att använda ett utjatat reklamspråksadjektiv, "skonsamt" schampo, men faktiskt i ordets rätta bemärkelse. Det är ett schampo som på många sätt känns lika milt och svalt som luft, men som gör sitt jobb med bravur och lämnar ett mjukt, fräscht resultat. Hudvård för barn, eller förlåt, hårvård för barn blir sällan såhär bra.

tisdag 17 augusti 2010

Lavera badolja-hudvård för barn i badet

Att bada sitt barn kan vara en härlig stund, inte minst att passa på och inkludera en gnutta kvalitativ hudvård med en skön badolja. Själv har jag ganska nyligen upptäckt Lavera Badolja som är en blandning av ekologiska, vegetabiliska oljor och naturliga ämnen - samtliga alldeles utmärkt för att sätta lite extra krydda på badet och supporta ditt barns behov av hudvård. Bland annat innehåller produkten mandelolja och olivolja, samt den fina jättenattljusolja (alternativt "nattljusolja") som är en näringsrik och torr olja ofta tillsatt i hudvårdsprodukter med syfte att motverka eksem och lindra irriterad hud. Bland annat är det här en olja som är extra rik på omega-6 fettsyran GLA, känd för att vara effektiv mot just eksem och acne.

Jag brukar hälla i några centiliter av Lavera badolja i ett ljummet bad. Tycker därtill om att den här oljan är helt fri från eteriska oljor och liknande ämnen vilka förvisso är naturlig, men som har en tendens att framkalla allergiska reaktioner för barn med känslig hud. Lavera Badolja passar sålunda utmärkt för alla slags hudtyper, inte minst för känsliga. Rekommenderas.

lördag 7 augusti 2010

Ekologisk tandkräm

För att par dar sen fick jag ett ovanligt spörsmål i sammanhanget som jag tänkte ta upp här. Det var en väninna till mig som frågade om jag kunde rekommendera någon bra, naturlig tandkräm för barn. För mig var detta absolut inget specialistområde men eftersom jag alltid varit nyfiken på ny kunskap och, inte minst, nya produkter så svarade jag ungefär "nej, inte på rak arm, men ge mig ett par dagar så ska jag återkomma med ett svar". Därefter begav jag mig hem för att läsa på i ämnet och i nästa steg beställa hem ett par produkter att testa.

Sagt och gjort. Jag är alltjämt ingen specialist, men har kommit fram till att logiken för hudvård och hudvårdsprodukter även går att använda i sammanhang av tänder och tandvård. Nästan samtliga av våra vanliga tandkrämer innehåller nämligen flera massproducerade, syntetiska ingredienser och jag blev inte förvånad när det välkända - och okända - konserveringsmedlet "Parabener" dök upp på innehållsförteckningen. Det är ganska ironiskt. Jag har länge undvikit Parabener i hudvård med idogt användande av ekologisk hudvård både för eget vidkommande och för mitt barn, men däremot så har jag varje morgon och kväll fyllt hela munnen med ämnet via min tandkräm.

Efter att ha testat ett par olika alternativ för ekologisk tandkräm fastnade jag för Urtekrams tandkärm med Eucalyptus. Detta är en vegetabilisk, naturlig tandkräm med ingredienser såsom Aloe Vera och myrra. Därtill ger det naturliga Eucalyptus en frisk smak och efter att ha borstat mina och min dotters tänder med den här, känns det som att jag nu har ett bra svar åt min väninna.

måndag 14 juni 2010

Soltider är orostider

Sommartider är soltider och soltider kan vara problematiska tider för föräldrar som oroar sig över barnets exponering för UV - strålar. Det är därför lätt att lyckan över solens strålar förbyts till ett slags oro över att barnet ska bränna eller skada sig. Men, tänk bara på ett par grundläggande saker, så kommer det att fixa sig.

För det första ska man förstå att solens strålar faktiskt är helt nödvändiga för att vi ska överleva. Människan behöver sol. Dock behöver vi inte för mycket sol, och barn behöver väldigt måttligt med sol. (Spädbarn däremot ska inte vara i solen alls.).

Följaktligen är det särskilt viktigt att barn skyddas mot för mycket sol. Barnets hud är nämligen tunnare och har sämre pigmentbildning än vuxen hud vilket resulterar i att de bränner sig lättare.

En bra regel för att undvika att bränna sig är att låta bli att vistas i solen när den är som mest "skadlig", klockslagen mellan 11-15. Dessförinnan och därefter är det fritt fram för lek och skoj i solen.

Se till att barnet har solhatt och luftiga bomullskläder med tät väv och långa ärmar och ben. Det finns även speciellt utformade solskyddskläder med 100 procent solskydd. Blöta kläder som töjs kan släppa igenom en del sol, så var försiktig. Gå på badutflykt direkt efter frukost eller efter tre på eftermiddagen så slipper du alla bekymmer med kläder och solskyddsmedel om du befinner dig i Sverige. Om barnet har heltäckande kläder och solhatt behövs inget solskyddsmedel i Sverige, om ni inte är ute med båt eller liknande. Ska du smörja med solskyddsfaktor så tänk på att smörja regelbundet - och att det i Sverige är alldeles tillräckligt med solskyddsfaktor 15, såvida man inte ska ut med båt.

onsdag 9 juni 2010

Hudvård för barn och sol

På sommaren handlar hudvård för barn väldigt mycket om solskydd. Som sagt är barnets hud mycket tunnare än den vuxna huden och följaktligen också än mer känslig och påverkbar för yttre faktorer. En synnerligen stark yttre faktor på sommaren är solen. UV - strålar utsätter huden för frekventa påfrestningar. Det är lätt att bränna sig om man inte är försiktig. Och för barnets tunna hud är det förstås inget vidare att börja livet med solskador.

Jag tycker dock inte det finns några som helst belägg för att vara hysteriskt försiktig. Hudvård och barn, solkskydd och säkerhet, ska precis som allt annat brukas med förstånd, inte hysteri. Det finns ingen anledning att låsa in barnen på sommaren. Eller alternativt tvinga dem att bära tjocka kläder i solen samtidigt som de smorts in med solskyddsfaktor femtusen. Nej, försök istället att hitta en bra balans. En rutin där barnets hud får vänja sig vid solen långsamt.

Sen är det förstås väldigt många olika faktorer som spelar in.Varje barn är unikt, precis som deras hud, och som förälder får du lära dig att anpassa hudvården för ditt barn efter dina erfarenhet. Att vara sparsam med sol och slösig med kvalitativ, högvärdig solskyddsfaktor är en klok väg att gå, speciellt i början av sommaren. Det brukar också vara värt att investera i en bra solhatt för dina småttingar, då ansiktet, speciellt näsan, vanligtvis är extra utsatta för exponering i solen. Glöm heller inte att smörja in kroppsdelarna man lätt glömmer bort, men som kan vara riktigt smärtsamma att grilla i solen såsom fötterna, nacken och längst upp i pannan.

Skulle det nu vara så att ditt barn bränner sig i alla fall, är det viktigt att du inhandlar riktigt bra återfuktande, vitaliserande hudvård åt ditt barn. I detta stadie behöver nämligen barnets hud all hjälp den kan få. Men om du kan undvika ett sådant scenario så att det såklart det allra bästa.

Tragedin som blev start för ekohudvård

Nyligen har jag upptäckt och använt ett märke för hudvård som i första hand inte är riktad hudvård för barn, utan för vuxna, men vars bakgrund i allra högsta grad har med barn och hudvård att göra. Fast inte på det sättet som man kanske föreställer sig.

Svensk ekologisk hudvård



Di Tchón heter märket, svensk ekologisk hudvård handlar det om, med nischad fokus på ansiktskrämer för vuxna. Företaget startades mot bakgrund av en tragedi, och det är också i denna som jag ser kopplingen till barn och hudvård. Såhär: när företagets grundare miste sig barn under graviditeten gjorde hon efterforskningar, och fick reda på att missfallet kunde ha att göra med kemiska ämnen från hennes hudvårdsprodukter. Det ledde henne till att ta reda på och utbilda sig inom hudvård och samtidigt till insikten att konsekvensen av vissa ingredienser i hudvård kunde vara "skrämmande".

Hudvård som förpliktigar



Själv har jag använt DiTchóns fina Protect Face Cream för normal hud och jag är väldigt nöjd med resultatet. DiTchón använder bara naturliga eller ekologisk ingredienser i sin hudvård och har en filosofi för hudvård som jag känner mig väldigt trygg med. Di Tchón betyder förövrigt "från jorden" vilket är ett namn som förpliktigar. Ska bli spännande att följa utvecklingen för det här intressanta varumärket för ekologisk hudvård och just vill jag bara säga: keep up the good work.

tisdag 8 juni 2010

Hudvård för barn - om fukt och återfukt

Barn och hudvård kan vara en komplex sak att göra rätt. Men det är inte desto mindre viktigt att vi gör rätt. Inte minst då våra barns hud är extra känslig. Som jag skrivit tidigare i mitt inlägg om hudvård barn så är barnets hud, speciellt hos nyfödda barn, relativt tunn och skör: i tjocklek är den bara en femtedel av en vuxen människan hud. Därför är det också extra viktigt att tänka på vilken hudvård vi använder för våra barn. "Vanlig" hudvård, den billiga, massproducerade sorten, är ofta späckad med syntetiska ingredienser, förtjockningsmedel och löjlig utfyllnad vilken verkar allt annat än positivt för huden.

Hudvård för barn - under blöjan!

Barn, hudvård. Sen vet vi alla som småbarnsföräldrar att det i början är en hel del fokus på kiss och bajs. Småttingarna kissar ju ganska ofta under en dag kan det bli många blöjbyten och flera avstämningar hur huden ser ut därunder blöjan. Och du har säkert sett det. Hur huden på ditt barn blir röd och narig därunder. Det är egentligen inte så konstigt. Eftersom huden hela tiden hålls instängd tillsammans med fukten från kiss och bajset, vore det konstigt om huden på ditt barn inte reagerade. Förutom att det är viktigt att du byter blöja ofta och då och då låter barnet vara utan blöja för att låta huden andas, så se till att vara noggrann med vilken typ av hudvård du smörjer ditt barn med. Ett vanligt misstag vad gäller hudvård och barn är att vi smörjer huden under blöjan med vasselin.

Vasselin är nämligen detsamma som mineralolja, ett ämne du säkert har hört om. Och har du inte hört om det, så rekommenderar jag dig att plugga på. För att gör en lång historia kort kan jag här mest bara konstatera att mineralolja är ett syntetiskt smörjmedel som inte går in i huden alls, utan lägger sig om ett lager på huden. Smörjer du ditt barn hud med detta är det därför detsamma som att sätta på ännu en blöja och täppa till hudens förmåga att andas än mer. Undvik alltså!

Vad ska du då smörja med? Jag brukar rekommendera högvärdiga, kallpressade vegetabiliska oljor. Tvärtemot mineralolja går vegetabiliska oljor in och återfuktar ditt barns hud på djupet och hjälper den att komma till rätta med torrhet och narighet. Jag ska be att få återkomma och skriva mer om vegetabiliska oljor framöver.

Hudvård barn

Hudvård för barn är som jag skrivit tidigare ett känsligt ämne. Vi vill ge våra barn det bästa, men hudvård är ett ämne som de flesta har relativt liten kunskap om, så det är lätt att det blir fel. Eller fel och fel, det är lätt att vi köper hudvårdsprodukter som inte ger de resultat vi vill ha eller i värsta fall till och med förvärrar barnets hud.

Hudvård barn: Bli detektiv och lär dig läsa innehållsförteckningen!

För att veta om den hudvård du handlar är bra eller inte måste du förstås lära dig känna igen vilka ingredienser som är ok och vilka som inte är det. Jag har tidigare skrivet om ingredienser såsom Parabener (konserveringsmedel) och mineralolja och gemensamt för dessa, på ren svenska, är de är skräp. De gör i bästa fall ingen nytta för barnets hud och i värsta fall så skadar de den. Vissa experter menar att hudvård för våra barn är minst lika viktigt som maten de äter, eftersom hudvård också tas upp av kroppen och går ut i blodet. Jag kan anse att detta är en överdrift, det ska jag erkänna. Maten är viktigare. Men, icke desto mindre, har vi hittills underskattat hur viktigt hudvård är för våra barn. Och hur ingredienserna i hudvård påverkar barnets kropp.

För att veta vad du smörjer ditt barn med bör du därför lära dig att läsa på innehållsförteckningen. Du måste ta reda på vad alla e-nummer och konstiga namn betyder. Detta även om du just nu bara inhandlar naturlig hudvård och ekologisk hudvård för ditt barn. Varför? Jo, för att naturlig hudvård har blivit en populär nisch rent kommersiellt och att det därför har en tendens att dyka upp oseriösa aktörer som vill kapitalisera på detta.

Så, ta reda på fakta, utbilda dig, skaffa dig kunskap. Först när du har gjort det kan du bilda dig en uppfattning om vad som är bäst hudvård för ditt barn.

lördag 17 april 2010

Ekologiskt schampo för barn


Nu vill jag ge mig rätt på att rekommendera en produkt som jag ofta använder på min treåriga dotter. Det är Estelle & Thildes milda Ecoorganic Baby & Child Schampoo. Innehållet är uppfriskande för en hudvårdsfanatiskt renlevnadsjeppe som jag. Detta är några av ingredienserna: Renat vatten, Ekologiskt Apelsinblomsvatten, Ekologisk Avocadoolja, Ekologisk Aloe vera, Veteprotein, Ekologiskt Vaniljextrakt och Xanthan gum från majs.

Återfuktande schampoo med egenskaper för hudvård

Apelsinblomsvatten sägs bland annat våra återfuktande och lugnande, precis som avokadooljan. Just dessa påstådda egenskaper är också min uppfattning av det här ekologiska schampoot. Min dotters hår blir så underbart härligt när jag tvättat det, som guld ungefär, som skimrar. Dessutom verkar det skonsamt för min dotter hud. Dessutom gillar jag att det knappast doftar något alls. Jag tycker nämligen inte om schampon som stinker likt tantparfym utan föredrar milda, subtila aromer med hög fräschör. Det är med andra ord skönt att hudvårds - makarna på svenska Estelle & Thild skippat de eteriska oljorna i den här produkten och istället bara låtit de aktiva ingrediensern få utrymme.

Tvätta bara när det är nödvändigt

Vad gäller allt som har med rengöring av ditt barn, tvätt, dusch etc, så rekommenderar jag att du gör detta med förstånd. Tvätta inte ditt barn bara av rutin eller för att du tror att din lilla älskling måste vara kliniskt ren hela tiden för att inte bli sjuk. Varför? Jo, för om du rengör för ofta så riskerar du att lösa upp de naturlig fetterna i barnets hud och därmed öka risken för hudinfektioner och liknade. Det är inte så märkligt egentligen. Tvätta istället med förnuft och undvik rengöringsprodukter med alkohol som torkar ut huden. Samma gäller schampo. Ju mindre ditt barn är, desto mer sällan ska du tvätta håret.

söndag 11 april 2010

Hudvård - ett känsligt diskussionsämne bland föräldrar

Hudvård för barn kan vara ett känsligt diskussionsämne. Barnen är vårt allt och minsta antydan om att vi inte ger dem det allra bästa vi kan (efter vår förmåga) väcker heta föräldrarkänslor. Jag har upplevt detta flera gånger om. Hur vi i en grupp föräldrar börjat diskutera matvanor, mediciner kläder, lek, tv, dagis...och just hudvård. Och eftersom jag ägnar stor del av min lediga tid åt att utbilda mig inom området för hudvård för barn har jag förstås starka åsikter om ämnet.

Detta har mer än en gång lett mig in i ett minfält av förbannade morsor och ilskna pappor, som mest tycker att jag är en löjlig, nojjig grönavågenfjant som snabbt som attan borde ta min fjällräven - väska och emigrera till närmsta alptopp. Men jag måste ju säga vad jag tycker. Jag måste ju berätta om mina erfarenheter. Och min kunskap (hur irriterande och sunkigt klimatsmart denna än må vara). För gjorde jag inte det - då vore jag ju en hycklare.

Jag kommer exempelvis aldrig att ge mina barn hudvård som innehåller Parabener eller mineraloljor. Jag kommer aldrig att ge mina barn hudvård som mest innehåller syntetiskt skräp och kemiska E - ämnen. Det är bara så. Förvisso kan vi diskutera oss blå i plytet om Parabener eller mineralolja verkligen är "farliga" - forskningen är minst sagt ambivalent i detta - men för min del så kommer jag att förhålla mig helt bort från dessa ämnen.

En annan del av det handlar förstås om praktiskt erfarenhet. Jag har gett mitt barn skräp, det vill säga "vanliga" hudvårdsprodukter med stor mängder Parabener och mineralolja, men sen jag bytte till ekologisk hudvård och naturlig hudvård, så mår mitt barns hud mycket bättre. Det är bevis nog för mig.

onsdag 17 mars 2010

Hudvård för barn - Calendula vind och väderkräm

Hudvårdsprodukt för kall och torr väderlek

Idag tänkte jag rätt och slätt tipsa om en hudvårdsprodukt för barn som jag tycker mycket om. Weledas Calendula vind och väderkräm (eller som den egentligen heter: Calendula Wind and Weather Cream). Det här är ljuvlig, skön hudvård som jag ofta använder på min
tvååriga dotter när hennes hud är i behov av extra återfuktning. Precis som intentionen med krämen så smörjer jag oftast i kall, torr eller blåsig väderlek. (Du känner väl till uttrycket: "sådant väder, sådan hud...").

Högkvalitativ ekologisk hudvård

Weleda är välkända för högkvalitativa ekologiska hudvårdsprodukter och den här krämen är ingen undantag. Ingredienserna består av rent bivax och ullfett som tillsammans bildar ett slags skyddande hölje för barnets hud utan att såsom syntetisk hudvård täppa igen hudens porer. Därtill är grunden i krämen min favorit bland vegetabiliska oljor, mandelolja. Jag älskar den oljan. Och namnet är så vackert. Mandelolja. Låter som poesi i mina öron. Mandelolja
gör huden smidigare, återfuktar och har också en läkande förmåga. Som bas till hudvård för barn med känslig hy är den enligt min erfarenhet helt brilliant. Utöver detta är ingredienserna eteriska oljor samt ekologiskt odlad ringblomma. Ringblomma sägs verka lugnande och läkande för huden och jag vet inte om det stämmer men jag har hittills bara positiva erfarenheter av hudvårdsprodukter som innehåller ringblomma.

Dermatologiskt testad på känslig hud

Kort sagt är det här väldigt bra ekologisk hudvård för barn. Weleda informerar att Calendula vind och väderkräm är dermatologiskt testad på mycket känslig hud, och att den därför är användbar redan från födseln. Självklart handlar detta om hudvård som är helt befriad från syntetiska dofter, färger, konserveringsämnen och mineralolja.

Priset? Väldigt billigt faktiskt. Har hittar denna på nätet för 56 kr (30 ml).

tisdag 16 mars 2010

Hudvård för barn

Om man jämför med för bara ett par år sen så finns det idag gott om bra hudvård för barn. Säkert har det att göra med att allergier för våra små blir allt vanligare. Vi har helt enkelt förstått att det går att välja bort hudvårdsprodukter med kemikalier som kan orsaka allergier. Personligen använder jag bara hudvård som är ekologisk eller naturlig. Denna filosofi har inte så mycket att göra med miljötänkande eller klimatsmart medvetenhet som med praktisk erfarenhet – det måste jag faktiskt erkänna. Jag började som alla andra med vanlig babyolja och vaselin och liknande ”ordinära” hudvårdsprodukter men märkte snart att min dotters hud blev irriterad. Det ledde mig förstås till att söka alternativ. Och att öka på min kunskap om hudvård för barn.

Extra känslig hud

Att det är extra viktigt med kvalitativ hudvård för barn har att göra med en rad olika faktorer. En viktig sak är att barns hud är mycket tunnare än hos en vuxen och därmed också känsligare för yttre påverkan. Jag har läst att tjockleken på barnets nyfödda hud bara är en femtedel av en vuxen. Tjockleken utvecklas successivt med åren men kontentan är att vi bör vara synnerligen noga med vad för slags hudvård ger våra barn.

Mina 2 bästa tips är följande:

Undvik hudvård med kemikalier!

Eftersom barnets hud är avsevärt tunnare än hos en vuxen, har den sämre möjligheter att bryta ner kemikalier. Och flera av våra mest vanliga och populära hudvårdsprodukter för barn innehåller både syntetiska kemikalier och parfymer med allergena, cancerogena och hormonstörande effekter. Välj därför hudvård som är ekologisk och/eller naturlig så slipper du oron för hur dylika kemikalier påverkar ditt barn hud och kropp.

Bevara barnets naturliga skydd

Ett av de bästa sätten att förebygga narig, torr och irriterad hud är regelbundet smörja med mjukgörande och fuktighetsbalanserade hudvård. Det finns idag massor av bra produkter att välja mellan som innehåller ekologiska och naturliga ingredienser. Personligen så skulle jag rekommendera att du tar reda på hur mycket av innehållet som är av naturligt slag. Det finns nämligen hudvårdsprodukter som marknadsförs som ”naturliga” men som bara har ett fåtal naturliga ingredienser i sin helhet.